2021 година-година на неизвесност и предизвик за девизниот пазар- магазин Економија и Бизнис

 

автор: Наташа Трајкова

2020 година беше година на изненадувања. Додека се движиме напред во 2021 година, светот се соочува истовремено со две невидени кризи. Прво, потребата да се обноват финансиите во јавниот сектор. И второ, потребата за справување со климатските промени, забрзување на преминот кон обновливи извори на енергија и транзиција на светската економија на поодржлив пат.

Спојувањето за зајакнување на позициите на домашниот пазар би имало смисла за многу банки со оглед на тоа што европските банкарски сектори се уште се расцепкани, со голем број мали банки кои немаат економија на обем за да можат ефикасно да конкурираат, а истовремено да ја задржат профитабилноста и да ги направат потребните инвестиции во технологијата.

Европската централна банка ја остави монетарната политика непроменета на 1-от состанок во 2021 година, откако ја прошири својата програма за пандемски итни набавки (ПЕПП) за уште 500 милијарди евра и ја продолжи  до крајот на март 2022 година. Сепак, инвеститорите гледаат дека централната банка ја повторува својата заложба за прилагодување на политиката како и кога е потребно, оставајќи ја вратата отворена за понатамошни стимуланси, во услови на зголемени инфекции и нови блокади. Со оглед на тоа што многу аналитичари предвидуваат поголема нестабилност во месеците што доаѓаат, трговците мора да се погрижат да бидат во тек со сите тековни работи, така што позитивни влијанија на стимулативниот пакет остануваат да се видат во текот на следниот период.

Додека ЕЦБ треба да биде во мирување во следните неколку месеци, таа најверојатно ќе се фокусира на својот неодамна најавен преглед на стратегијата за стимулирање на отвореноста, силата и издржливоста на економскиот и финансискиот систем на ЕУ за годините што доаѓаат. Оваа стратегија има за цел  да и овозможи на Европа да има водечка улога во глобалното економско управување и да овозможи добро функционирање на меѓународните финансиски пазари и мултилатералниот систем заснован на правила.

Многу централни банки ги одржуваат каматните стапки близу нула или малку негативни.  Додека Банката на Англија и Банката на Нов Зеланд се закануваат да ги внесат стапките на негативна територија, повеќето централни банки и креатори на политики сакаат да ги убедат инвеститорите дека економиите се враќаат на вистинскиот пат и дека инфлацијата ќе се врати на понормално ниво, како што е 2,6% во САД и подолу, но близу 2% во еврозоната. Пониските реални каматни стапки и послабите валути се посакуван исход на политиката во раните фази на закрепнување.

 

Што се очекува на FX пазарите во 2021 година?

 

Во 2021 година пазарот на девизи  најверојатно ќе донесе поголема нестабилност. Вниманието на пазарот ќе биде насочено кон судбината на американскиот долар кој може да се најде под поголем притисок. Валути поврзани со стоки, како австралискиот долар и канадскиот долар, можат да уживаат поголема поддршка ако побарувачката за стоки продолжи да расте заедно со економијата. Ќе биде многу интересно да се види дали британската фунта ќе може да го продолжи и оддржи својот нагорен потег откако Велика Британија постигна трговски договор со ЕУ. За еврото, тоа може да биде уште една година на сила во однос на американскиот долар и покрај сегашните проблеми на европската економија.

Оваа година, девизниот курс веројатно ќе биде поттикнат од тоа колку брзо се обновува довербата во она што се надеваме дека ќе биде постпандемиско глобално закрепнување. Во Европа, креаторите на политиките се справуваат со влијанието на дефлацијата и враќањето на економиите на нивоата пред Ковид-19, што ги прави помалку толерантни на силното евро. Се очекува дека ќе има потег од претпазливост на пазарите во развој во 2021 година што ќе го задржи доларот слаб со ЕУР / УСД на 1.2500.

Иако ЕЦБ може да биде разочарана од неодамнешното зголемување на вредноста на еврото што ќе изврши поголем притисок врз економскиот раст, малку што може да стори за да го запре еврото да се движи повисоко. Не изненадува тоа што поради глобалната и меѓусебна поврзаност на девизниот пазар, настаните од сите страни на светот можат да имаат непосредни последици врз девизниот курс и вредностите на валутата.

Трговските занаети се очекува да бидат популарни во 2021 година. Ова е стратегија за тргување која вклучува позајмување со ниска каматна стапка и инвестирање во средство што обезбедува повисока стапка на поврат. Ова треба да доведе до пониски нивоа на подвижна нестабилност на девизен курс. Највисоки реални каматни стапки обично се валутите во развој, вклучувајќи ги Виетнам и Египет. Тоа е исто така еден од факторите што може да го зголеми ЕУР / УСД повисоко во 2021 година.

Гледајќи во 2021 година, еврото се очекува да продолжи да маршира повисоко, поддржано од глобалното закрепнување, зголемување на побарувачката за нејзиниот извоз и капитализирање на прилично послаб долар. За жал, оваа проценка може да биде премногу оптимистичка.

Така, во 2021 година, светот ќе продолжи да се бори против ширењето на коронавирусот. Единствената разлика е во тоа што нема да биде нов предизвик и нешто непознато. Вирусот веќе ќе биде познат непријател. Во секој случај, 2021 година најверојатно ќе биде година на шокови, ризици, огромни скокови, тобогани и други непредвидливи работи. Ова е историски временски период што ќе се памети векови подоцна.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

sixteen − four =